Uitdagingen voor datagedreven werken

Overheidsorganisaties blijven vernieuwen. Datagedreven werken is onderdeel van zo’n vernieuwing. Wat maakt dit zo relevant? En wat maakt datagedreven werken bij de overheid zo’n interessant vakgebied voor afgestudeerden van hbo en uni?

Data maakt het schrijven van beleid op basis van feiten veel beter mogelijk. En dat is nodig! Met data anticiperen beleidsmakers van provincie, waterschap en gemeenten sneller op wat er speelt in de samenwerking.

Uitdagingen voor datagedreven werken

Een bijdrage leveren aan een betere samenleving en aan vooruitgang. Dat is één van de uitgangspunten van datagedreven werken bij de overheid. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn ook een hoop uitdagingen waar een overheidsorganisatie tegenaan kan lopen. We beschikken over veel data, maar is de kwaliteit van deze data op orde? En heb je wel eens gedacht aan de ethische en privacy-aspecten die erbij komen kijken? Persoonsgegevens zijn bijvoorbeeld zeer waardevol om op te sturen, maar je mag ze niet zomaar gebruiken… 

Bij veel overheidsorganisaties zoals gemeenten en provincies staat datagedreven werken nog in de kinderschoenen. Organisaties lopen tegen uitdagingen aan en er is veel werk aan de winkel om data op orde te krijgen. Gelukkig zijn de juiste tools en methodes vaak beschikbaar. Overheidsorganisaties zien uit naar experts die er vertrouwd mee zijn en kennis, kunde en integriteit combineren met visie op datagedreven werken.

Combineer jouw kennis en kunde met nieuwe praktijkervaring in een traineeship

Om datagedreven werken te implementeren is ook de juiste kennis en kunde nodig. Hier ligt jouw kans. Met het traineeship Datagedreven werken kun jij niet alleen jouw analytische vaardigheden combineren met het opdoen van praktijkervaring. Jij kunt ook onderdeel worden van een veranderende overheidsorganisatie en zo je steentje bijdragen aan de maatschappij. Lees hier meer over het traineeship van DataTalent.