Veelgestelde vragen

De meestgestelde vragen over datagedreven werken en onze traineeships zie je hier. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Bij welke soort overheidsorganisaties kan ik als trainee terecht komen?

DataTalent werkt samen met verschillende soorten overheidsorganisaties. Je kunt als trainee opdrachten krijgen bij gemeentes, provincies, waterschappen, veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en bijvoorbeeld onderzoeksbureaus.

Zijn er voorbeelden van opdrachten?

Alle opdrachten die onze trainees krijgen zijn gericht op data en bij een overheidsorganisatie.
Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als data-analist binnen een organisatie en je verwerkt daar je onderzoeksresultaten in verschillende dashboards.

Of je bent als functioneel beheerder de communicatieve schakel tussen IT en beleid.

Ben je meer technisch ingesteld? Dan kun je wellicht aan de slag als data-engineer.
Kijk voor meer voorbeelden van opdrachten en projecten bij de interviews met onze trainees.

Kijk voor meer voorbeelden van opdrachten en projecten bij de interviews met onze trainees.

Hoelang duurt het traineeship Datagedreven werken?

Het traineeship duurt twee jaar. Dat is vanaf het moment waarop jouw opdracht start.

Welk salaris kan ik verwachten tijdens het traineeship?

Het eerste jaar van het traineeship bedraagt je salaris 2.600 euro bruto op basis van 40 uur. Na een jaar krijg je een salarisverhoging naar 2.900 euro bruto. DataTalent vergoedt ook jouw volledige reiskosten en opleidingskosten.

Moet ik een bepaalde studie hebben gevolgd om in aanmerking te komen voor het traineeship?

Nee, we vinden het belangrijk dat je een hbo-opleiding of universitaire studie hebt afgerond. Het is natuurlijk handig als je tijdens je studie al ervaring hebt opgedaan met data-onderzoek en dataverwerking. Heb je dit niet? Geen probleem. Je leert het tijdens je traineeship :).

Is er een leeftijdscategorie voor het traineeship?

Nee, we hebben geen leeftijdsgrens voor het traineeship. De meeste trainees zijn tussen de 22 en 35 jaar oud.

Wat voor opleiding ga ik volgen?

Iedere trainee volgt tijdens het eerste jaar de leergang Datagedreven werken bij de overheid. Daarnaast krijgt iedere trainee een Scrum/Agile training aangeboden. De specifieke certificeringen verschillen per persoon. Want met deze trainingen willen wij maximaal aansluiten bij jouw doelen, interesses en werkplek. Een deel van je opleiding is dus maatwerk.

Is het traineeship overal in Nederland te doen?

Ja, wij werken met overheidsorganisaties door heel Nederland. Van Groningen tot Limburg tot de Achterhoek. Een deel van je opleiding volg je in Arnhem.

Kan ik zelf bepalen bij welke organisatie ik terecht kom?

Ja, dit is geheel aan jou. Je geeft je eigen voorkeuren aan tijdens het kennismakingsgesprek. Hoe meer je open staat voor verschillende functies en organisaties, hoe groter de kans dat we snel een passende opdracht voor je vinden. Je bent nooit verplicht om ergens ja op te zeggen! We vinden het vooral belangrijk dat jij je goed voelt bij een werkplek en opdracht.

Zal het gehele traineeship bij één organisatie plaatsvinden?

Dit is wel ons uitgangspunt. Het kan natuurlijk zo zijn dat een opdracht korter duurt dan 2 jaar. Dan zorgen wij voor een nieuwe opdracht zodat jij je traineeship volledig kan afronden.

Wat voor karaktereigenschappen zoeken jullie bij kandidaten?

Als trainee Datagedreven werken ben je leergierig en enthousiast. Jij staat open voor nieuwe ervaringen. Ook is het handig als je analytisch bent en deze vaardigheid goed kan inzetten.

Wat gebeurt er als ik mijn traineeship heb afgerond?

Na 2 jaar heb jij jouw traineeship afgerond. Grote kans dat de organisatie waar jij je opdracht hebt gedaan jou een aanbod doet om daar te blijven werken. Wil je dit niet of is dit niet het geval? Dan kan DataTalent kijken of er voor jou als data-professional een nieuwe uitdaging te vinden is. Natuurlijk kun je ook zelf op zoek gaan naar een passende vervolgstap in jouw carrière!

Zijn er momenten waarop ik mede-trainees ontmoet?

Ieder kwartaal zijn er bijeenkomsten voor alle trainees van DataTalent. Dit zijn vaak combinaties van een informatieve kennissessie en een gezellige activiteit. Daarnaast zoeken trainees elkaar ook tussentijds wel op.

Waarin verschilt het traineeship van DataTalent van andere traineeships?

DataTalent biedt uitsluitend een traineeship Datagedreven werken bij de overheid. Hiervoor hebben wij gekozen zodat we de volledige focus hierop hebben. Verder vinden wij het belangrijk om jouw interesses en talenten de volle aandacht te geven. Zodat jij je op je gemak en thuis voelt bij ons. Warm, inspirerend en echt. Dat zijn onze kernwaarden en daarmee onderscheiden we ons. Iedereen kent elkaar bij naam en er is persoonlijke aandacht voor iedere trainee.

Hoe ziet het sollicitatieproces eruit?

Je kunt via onze contactpagina een formulier insturen of per mail of telefoon contact met ons opnemen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je benaderd bent door één van onze recruiters.
Na het eerste contact plannen we een kennismakingsgesprek met jou. Dit doen wij vaak op ons kantoor in Amersfoort of via Teams. Tijdens dit gesprek vinden we het vooral belangrijk dat we elkaar leren kennen.
Zien we van beide kanten een match? Dan gaan we op zoek naar een leuke opdracht voor je. Wanneer we deze vinden, stellen we je voor en kun je (hopelijk) op sollicitatiegesprek bij de opdrachtgever.
Iedereen enthousiast? Dan kun je starten bij je opdrachtgever en daarmee ook met het traineeship.

Heb ik een vaste contactpersoon bij DataTalent tijdens mijn traineeship?

Ja, tijdens jouw traineeship heb je een vaste contactpersoon. Dit is Jetske, onze talentmanager. Je kunt bij haar terecht met al je vragen, opmerkingen, problemen en verhalen.

Waar vind ik het hoofdkantoor van DataTalent?

Wij zijn gevestigd in de Nieuwe Stad in Amersfoort. Lekker centraal in het midden van Nederland!

Hoeveel uur per week zal ik aan de slag gaan?

De meeste trainees werken 32-40 uur per week. Ben je minder dan 32 uur beschikbaar, maar heb je wel interesse? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via onze contactpagina.

Ben ik de enige trainee bij een opdrachtgever of zijn er meerdere?

Dat ligt aan de organisatie waar je aan de slag gaat. Sommige organisaties werken met meerdere trainees binnen een team, bij andere organisaties kan het zijn dat je de enige trainee bent.